Сайт за безплатни обяви - Samo.bg

Еднодневна Екскурзия до Побити камъни, Девненски извори и Крепостта Овеч

 • Еднодневна Екскурзия до Побити камъни, Девненски извори и Крепостта Овеч
 • оценка:
 •  0/5

  Варна -> Побити камъни -> Девненски извори -> Крепостта Овеч -> Варна
  Еднодневна екскурзия
  Дата: 22.10.2016г.
  Програма:
  08:00 ч. - Тръгване от Варна от Антим 1
  08:30 ч. - Пристигане в местност Побити камъни. Природният феномен
  Побити камъни е популярен още с имената Каменната гора и Дикилиташ. Намира се на около 18-20 км от град Варна и на няколко километра от град Белослав. Разположен е на площ от 7 кв. км.
  Представлява ансамбъл от различни по форма и големина скални блокове, каменни колони, високи до 10 метра, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси и множество каменни късове, разпилени из целия комплекс.
  Опознаване на това забележително наследство с беседа с екскурзовод. 09:30 ч. - Тръгване от Побити камъни
  09:45 ч. - Пристигане в Девненските извори. Посещение на Вълшебния извор. Девненски извори са най-големите
  карстови извори в България. Те са около 30 на брой. Най-красивият е малкият Хавуз, наричан още Вълшебният. Около него е построена елипсовидна стена, висока около 4-5 м. Водата на Девненските извори не замръзва през зимата. Дебитът и се влияе слабо от сезонните промени на климата. Всяка секунда извират до 3500 литра вода, образуващи по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват река Девня.
  10:30 ч. - Рекламна беседа. Отдих сред природата с прзентация на нови и изключително интересни продукти на
  ниски цени и възможност да се сдобиете с някой от тези продукти.
  12:00 ч. - Време за обяд. В местността има заведения за хранене, където можете да се насладите на вкусно
  приготвена традиционна храна и атмосфера в етнически стил. Ако предпочитате да обядвате приготвена Вас храна, можете да и се насладите на местата за отдих сред природата.
  14:00 ч. - Отпътуване от Девненските извори
  14:30 ч. - Пристигане в Крепостта Овеч. Прекрасното разположение на платото във форма на кораб, вероятно е
  било забелязано още при траките. Крепостта Овеч е изградена от византийците през IV в., но е доказано тракийското присъствие още преди тяхната намеса. Най-голямо развитие, обаче се наблюдава по време на Средновековието, по-точно Второто Българско Царство. Тя представлява каменна твърдина, намираща се източно от град Провадия. Разположена е над града, на платото Калето, което има форма на кораб. От всички страни то е обкръжено със скални венци с височина от 11 до 25 метра.
  За крепостта главен е входът от север. Пред входа има твърдина, През Второто българско царство Овеч е един от големите градове на държавата. Той е във владенията на брата на цар Асен І - Петър. Превръща се във важен стопански, административен и военен център. Седалище на митрополия. Има сведения, че крепостта е свързана с имената на още двама царе - Калоян, който я обитавал преди похода си към Варна и Ивайло. Според известни български историци / Божидар Димитров/ Ивайло е един от градоначалниците на крепостта и оттук предприема отбранителните боеве срещу татарските набези и похода си към Търновград. През 1366 г. в Овеч са затворени по нареждане на цар Иван Александър трима от рицарите на граф Амедей VІ Савойски, между които и маршалът на Бургундия - Гвидо ди Понтарлиер. Те били пленени от войските на Овеч, взели участие в боевете при Галата. Освободени са след намесата на католическия патриарх на Константинопол срещу 2400 златни перпера. която чрез 150 метров мост е свързана със съседното плато Табиите.
  ТАБИИТЕ - СКАЛНИ ГРОБНИЦИ Само на 500 метра от мостовото съоръжение, върху Табиите са разположени 30 скални гробници от времето на траките, използвани вторично през раннохристиянския период. Гробниците са с малко отвесно предверие и погребална камера. Обединени са в четири групи по три гробници - трите групи са на изток и, а едната е на запад, върху отвесния скален венец на платото. На изток е разположен и комплекса от останалите 18 гробници.
  СКАЛЕН МАНАСТИР “ШАШКЪНИТЕ” Намира се в непосредствена близост до гр. Провадия. Скалният манастир се състои от 10 килии и носи името на местността, в която се намира. Четири от килиите са свързани помежду си и са достъпни по изграден метален мост. Останалите килии са недостъпни без умения на алпинисти. Две от тях са също свързани помежду си. На външната страна, върху скалите личат останки от съоръжения за влизане в тях и други окачени предмети или надписи. От килиите на манастира се открива прекрасна панорама. Това е една малка част от богатата и вълнуваща история на този антропогенен обект.
  Искате ли да се потопите в тази интересна история.
  Предлагат се атракции - посрещане от градоначалника на крепостта и неговата стража. Стрелба с лък и копие. туристите получават минерална вода и рекламна шапка / хартиена срещу слънцето/- Цена 4 лв на човек.
  17:00 ч. - Отпътуване от Крепост Овеч
  18:00 ч. - Пристигане във Варна Пакетната цена включва:
  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Застраховки Пътници над 80 години не се застраховат.
  • Екскурзовод
  Пакетната цена не включва:
  • Входен билет за Побити камъни: за възрастни 3 лв. За учащи 2 лв.
  • Входен билет за Крепостта Овеч 2 лв. ( с 50% намаление за ученици, студенти, пенсионери, хора с увреждания /инвалиди/
  • Атракции в Крепостта Овеч 4 лв.
  • Скални гробници 1 лв.
  • Шашкъните 1 лв.
  • При пътници на 65 години доплащат по 2 лв. На ден.
  Необходими документи: валиден документ за самоличност.
  Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 10 дни преди датата на отпътуване.
  Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: 20 пълноплащащи туриста;
  Срок за уведомление от страна на туроператора за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 7 дни преди датата на отпътуване.

  КОМЕНТАР

  Остави оценка:

  Подобни обяви