Сайт за безплатни обяви - Samo.bg

История на варненската адвокатура (1878-2015), Борислав Дряновски

  • История на варненската адвокатура (1878-2015), Борислав Дряновски
  • оценка:
  •  0/5
  • Състояние: използвано
  • Доставката се поема от: купувача

История на варненската адвокатура (1878-2015) - Борислав ДряновскиКатегория: ПравоИздателство: СлавенаГодина: 2015Cтраници: 416Забележка: Неизползвана книга.Налични бройки: 1Език: БългарскиГрад на издаване: ВарнаКорици: твърдиРазмери:  170/245/0 ммКлючови думи:  правна литература, книги за юристи,
зутПРЕДГОВОР
Историята на адвокатурата във Варна е плод на инициативата на Съвета на адвокатурата - Варна, да съхрани за поколенията историческата памет за създаването и развитието на тази институция - един от стожерите на законността във Варненския регион.
Действащата Конституция на Република България обосновано определи мястото на адвокатурата в българската политическа система като свободна, независима и самоуправляваща се, която подпомага гражданите и юридическите лица при защита на техните права и законни интереси (чл. 134, ал. 1). Варненската адвокатура изпълнява тази роля вече в течение на повече от 130 години и това е неоспоримо.
Книгата е резултат от добросъвестна събирателска и изследователска работа с всестранната подкрепа на адвокатурата във Варна. Трудът създава възможност да се обогатят познанията за правосъдието и да се засвидетелства почит към всички, отдали труда си за осъществяването на тази важна функция на държавата. Той показва обективния ход на една трудна и сложна професионална дейност, която черпи сили от вярата и ежедневната битка за тържеството на доброто и справедливото в обществените отношения.
Историята на варненската адвокатура има своите наченки след Освобождението на града от османско владичество на 27 юли 1878 г. с регламентираните „повереници” в новоизграждащата се съдебна система. Широко организираният характер на нейната дейност може да се види в Закона за адвокатите (ДВ, бр. 140 от 24 декември 1888 г.).
Първият официален документ за действащите към Варненския окръжен съд 12 адвокати и 5 помощник-адвокати е обнародван в ДВ от 27 юни 1889 г. Техният брой постепенно нараства, особено след обществено-политическите и икономическите промени в България през 1989 г.
Историческият очерк е документално подплатен с протоколи, обявления, съобщения, списъци, статии, писма, речи, репортажи, спомени, биографични бележки и др.
Както всяко дело, започнато от човек, книгата вероятно не е лишена от пропуски и грешки. Те могат да бъдат отстранени с добросъвестната намеса на читателя, а дотогава нека дадем път на автора Борислав Дряновски за неговите констатации и неговия поглед към историята на една професия, която ни е близка и съкровена.
Адвокатски съвет - Барна Председател адв. Юлиян Георгиев ноември 2015 г.

КОМЕНТАР

Остави оценка:

Подобни обяви